Direct een afspraak? Bel nu met 06 543 564 32

Probiotica, wat is het en wat doet het?

Probiotica bevatten bepaalde levende bacteriën die de gezondheid kunnen ondersteunen. Onze darmflora bestaat uit allerlei micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Bij een goede darmgezondheid is er een goede balans tussen gunstige en ongunstige micro-organismen. Door allerlei situaties kan onze darmflora echter uit balans zijn geraakt zoals verkeerde eetgewoonten, stress of antibioticagebruik. Antibiotica bijvoorbeeld zorgt ervoor dat ongunstige bacteriën worden vernietigd in ons lichaam. Dat is zeker bij kwetsbare groepen zoals jonge kinderen of ouderen van levensbelang. Belangrijk is om te weten dat antibiotica ook de goede micro-organismen vernietigt omdat antibiotica geen ‘onderscheid’ kan maken tussen gunstige en ongunstige micro-organismen in de darm.

Met probiotica kun je deze balans weer herstellen zodat er weer voldoende gunstige bacteriën in de darm aanwezig zijn. Probiotica bevat gunstige bacteriën die de darmwand beschermen en het lichaam veerkrachtiger maken door de weerstand te ondersteunen. Gunstige darmflora is de basis van ons immuunsysteem.

Maar probiotica doet nog iets. Het kan ons gedrag positief beïnvloeden. Hoe zit dat? Onze hersenen en darmen ‘communiceren’ voortdurend en tweezijdig met elkaar. De hersenen sturen niet alleen signalen naar de darm, maar omgekeerd stuurt de darm ook signalen naar de hersenen. Dit heet de darm-hersen-as. Deze communicatie gebeurt onbewust door een verbinding tussen het centrale zenuwstelsel van de hersenen met het zenuwstelsel van de darm. Darmen worden ook wel eens ‘het tweede brein’ genoemd. Er is aangetoond dat onze darmbacteriën deze communicatie beïnvloeden en daarmee wellicht ook onze stemming en gedrag. Behalve het ondersteunen van je immuunsysteem kan probiotica ook ondersteunend werken bij bijvoorbeeld angst of depressieve klachten.

Zeker nu het Covid-19 virus in alle hevigheid aanwezig is, is het belangrijk je weerstand te ondersteunen. Behalve een goede multivitamine en vitamine C, kan probiotica daarbij helpen.

Laat je adviseren door een deskundige en neem bij twijfel contact op met je (huis)arts of specialist.

Meer weten? Mail naar welkom@heartandlightcoaching.nl

Bron: : dr. C.J.M. Koning: Kunnen probiotica ons gedrag beïnvloeden? Stichting Educatie Atrium Innovations: Probiotica en antibiotica.